HACCP

Mit jelent a HACCP?

A HACCP egy nemzetközileg elfogadott rendszer, amely meghatározza, értékeli és szabályozza az élelmiszerbiztonság szempontjából jelentős veszélyeket, a vendégek egészségének megóvása céljából. A jelenlegi szabályozás szerint ott, ahol élelmiszert gyártanak, felhasználnak, forgalmaznak, raktároznak, kötelező ez a rendszer.

A HACCP egy betüszó, az angol kifejezés kezdőbetüiből: Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok.

A HACCP rendszert az amerikai űrkutatási program keretében fejlesztette ki a NASA, a hadsereg, és a Pillsbury vállalat közösen a hatvanas években. Céljuk az volt, hogy az űrhajósokat szennyezés mentes, biztonságos élelmiszerekkel lássák el az űrutazás során, amit a hagyományos módszerekkel nem lehetett biztosítani. Az új szemléletű élelmiszer-biztonsági rendszer elveit 1971-ben hozták nyilvánosságra.

Ezután kezdett elterjedni, először a konzerviparban, majd a nyolcvanas években az élelmiszer-ipar többi területén is. A nemzetközi szervezetek is ajánlják használatát. A FAO/WHO Codex Alimentarius Bizottság HACCP irányelveit 1993-ban adták ki. Ennek a megfelelője a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/1993. számú előírása.

Kinek kötelező a HACCP rendszer?

A HACCP rendszer működtetése kötelező mind az élelmiszer előállítással és forgalmazással foglalkozó, mind pedig a vendéglátás és közétkeztetés területén működő cégek számára:

  • élelmiszergyártók
  • élelmiszert forgalmazó kis- nagykereskedők
  • élelmiszeripari logisztikai vállalkozások
  • vendéglátó és közétkeztető vállalkozások
  • büfék
  • éttermek

A veszélyek típusai és az ellenőrzési eljárások a HACCP rendszerben

Veszélyek típusai:

  • mikrobiológiai vagy más biológiai szennyeződés
  • vegyi szennyeződés
  • idegen test bekerülése az élelmiszerbe
  • funkcionális veszély (pl: csomagolási hiba)
  • adminisztrációs veszély (pl: feliratozás, címkézés)

A HACCP rendszer ellenőrzési eljárásai:

  • egészségügyi követelmények ellenőrzése
  • átvételi minősítések
  • belső vállalati ellenőrzés

Hogyan segítünk Önnek a HACCP megfelelésben?

  • Felmérjük az Ön igényeit a tisztítási igényekre és felületekre vonatkozóan
  • A megfelelő szereket ajánljuk a kínálatunkból
  • Bemutatjuk, betanítjuk a szerek használatát
  • Később is nyomonkövetjük, hogy rendben van-e minden
  • A termékeink hatékonyak, gazdaságosak, és megfelelőek a HACCP rendszerekbe

Copyright @ 2012 - www.brilliance.hu - All rights reserved.